Trevomat Bulgaria

Trevomat Bulgaria Ltd. - Innovation in feeding

Коне

ТРЕВОМАТ за КОНЕТЕ

 

Ако конете, които обичате, имаха възможността да избират

между окосено сено и сочния зелен фураж ТРЕВОМАТ,

какво мислите, че щяха да изберат?

 

Да, те щяха да изберат ТРЕВОМАТ! 

… но, те не могат да говорят!

 

 

  

 

И така, нека споделя с Вас 6 причини,  поради които Вие трябва да вземете правилното решение за тях.

1. ТревоМат осигурява изключителна хидратация на животните, дори в най-горещите летни дни; 

2. ТревоМат има страхотно благоприятно въздействие върху кожата & космената покривка, и само след две седмици ще забележите видима разлика;

3. ТревоМат позволява на състезателните коне да се възстановят по един естествен начин след изключителни натоварвания;

4. ТревоМат подпомага баланса на храносмилателния тракт, като премахва гастритни язви и свързаните с това смущения – колики, запек и други;

5. ТревоМат подпомага храносмилателният тракт на конете, като подобрява смилаемостта на сухите фуражи и увеличава до максимална степен конверсията на енергията на хранителните веществата.

6. ТревоМат предотвратява случаите на възпаление на копитния живец, или така известните (ламинити)

   

Кои фуражи за коне могат да бъдат заместени или ограничени в резултат от изхранване на ТревоМат?

 

 

  • Скъпите обработени & пакетирани мюсли фуражи за коне

  • Скъпите Витаминно & Минерални добавки за коне

  • Скъпото висококачествено люцерново сено

  • Суровото или запарено зърно

  • Оризови трици

  • Соев шрот

  • Слама или плява

 

 Какво количество ТревоМат може да се изхранва на конете?

 

Това зависи в най-голяма степен от живото тегло на конете, от тяхното ежедневно натоварване, от вида и характера на натоварванията.

Храненето с фуражът ТревоМат може да замести от 60% до 100% от съществуващият хранителен режим на конете. За конете, които се нуждаят от високи нива на скорбяла в дажбата, ще бъде необходимо винаги да се добавят допълнително традиционни фуражи като обработени на пара мюсли от ечемик.

Високите нива на влажност във фуражът ТревоМат благоприятства храносмилането и възстановяването след работа. За по-добро здраве се препоръчва дневна дажба, която се изчислява като 2,5% от живото тегло на конете, на база Сухо Вещество (СВ). Това изискване трябва да се има предвид, когато се калкулират дажбата от груби фуражи за балансиране на дажбата на конете при хранене с фуражът ТревоМат.

Благодарение на високата хранителна стойност на сочните зелени фуражи ТревоМат, използването им може да бъде основен компонент в дажбата на конете, като премахва зависимостта от често скъпото доброкачествено люцерново сено. Като алтернатива можете да включите повече доброкачествено ливадно сено, дори слама, когато конете се хранят с ТревоМат.

 

Ползи при хранене на конете с фуражи ТревоМат

Резултатите от последно проведени опити с хранене на коне в Gatton Campus на Университета на Куинсленд (QLD University) в Австралия показват следното:

Сочните свежи зелени фуражи като ТревоМат имат над 80% смилаемост;
Смилаемостта на скорбялата в дажби с участието на такива фуражи се подобрява;
Съдържанието на фруктан в сочните зелени фуражи ТревоМат е много ниско - между 0,6% до 0,8%, и може да се потвърди, че фуражът ТревоМат не е значителен източник на фруктанови захари;

Други ползи за храносмилателната система на конете, свързани с хранене на фуражът ТревоМат:

Редуцират се силно случаите на храносмилателни язви, колики, запек, възпаления на копитния живец (ламинити);
Намалява се времето за възстановяване след тежки натоварвания;
Изключителен прираст при развитие на едногодишните кончета;
Стимулира апетита, специално при условията на топлинен стрес;
Води до значително подобряване на общия външен вид и лъскавина на космената покривка на кожата;
Осигурява високо ниво на незаменими аминокиселини, витамин А, витамин Е , които подобряват репродуктивните способности и насърчават ранното заплождане;
Подобрява млечната продуктивност на лактиращите кобили;
Подобрява общото поведение;
Високо съдържание на смилаемите влакнини във фуражът ТревоМат, които се превръщат в летливи мастни киселини, води до лесно им абсорбиране в кръвния поток като удобен източник на енергия;
Сочния зелен фураж ТревоМат има по-висока концентрация на свободни минерали, важни за храносмилателните процеси на конете, в сравнение със зърнените фуражи;
Спомага заместването на загубени телесни течности по време на работа и увеличава хидратацията на тялото, особено в региони, където поради топлинен стрес се наблюдават загуба на телесни течности, чрез изпотяването на кожата;

 В допълнение, при ветеринарни проучвания върху коне за надбягвания, които са изложени по принцип повече на риск от гастритни язви поради хранене с дажби със завишени количества на зърнени фуражи, се установява, че храненето на коне със сочни зелени фуражи от типа на ТревоМат предпазва от появата на язви.

Този тип фуражи, поради наличието на много кълнове, представляват идеалните фуражи за коне, защото водят до алкална среда в храносмилателният тракт, и процесите на смилаемост налагат неутрализиране на киселинността в стомаха на конете.

Така, сочните зелени фуражи ТревоМат се явяват ефективно средство за без-лекарствена превенция и третиране против гастритните язви с цел повишаване на здравния статус на конете.

 

Респираторни смущения при конете

Добре известно е, че конете страдат от респираторни проблеми на дихателната система, които се увеличават при практикуване на хранене със сено, отглеждане на сламена постеля, насищане на средата в обора с амоняк или други отровни газове.

Научни проучвания от последните десетилетия показват, че трябва да се отнасяме с изключително внимание към околната среда за конете, с оглед намаление на нивата на експозиция  на причиняващите агенти. Ако конете страдат от вирусна или бактериална инфекция на дихателната система, или от алергични реакции към вдишваните гъбични спори или актиномицети, или изложени на токсични газове като амоняк, то те ще предизвикат възпаление на горните дихателни пътища, увеличена секреция на мукозна течност и бронхоспазми на долните дихателни пътища. Наистина връзката между възпаленията на дихателната система и алергичните реакции е добре известна от хуманната медицина, но изглежда, че конете са дори по-чувствителни  към респираторните алергени, които навлизат по горните дихателни пътища към чувствителните тъкани. Така, при наличие на вирусна или бактериална инфекция, веднъж заболели, конете не само търпят неблагоприятните последици, но и се удължава особено много времето за излекуване и възстановяване в условията на контаминирана околна среда. 

Сеното е вероятно единственият носител на много прах, причиняващ инфекции на горните дихателни пътища с гъбични спори, и други спори, особено на Thermophilic Actinomycetes. Най-честата причина за това е лошата практика да се балира сено на полето с твърде висока влажност. При хранене на конете с уж „доброкачествено“ сено, което изглежда добре, то може да е леко плесенясало на отделни, дори невидими за простото око участъци, или при отглеждане на сламена постеля, конете вдишват милиони спори с всеки дъх. Ето защо, в малка или по-голяма степен, е предизвикателство за респираторната система на конете съществуващата практика на изхранване на сено.  Дори когато сено е попарено с вода, то ще съдържа спори и конете ще ги приемат, заедно със токсичните продукти от действието на плесените. Много често намокреното сено пада на пода в бокса, там изсъхва и гъбичните спори остават във въздуха и ще бъдат или вдишани от конете или ще контаминират постелята с гъбички. Също така и други фуражи, които са лошо и неправилно съхранявани, като сухо овесено зърно, могат да бъдат източник на гъбични инфекции.

Другият път за най-често контаминиране на дихателната система на конете с гъбични спори е сламената постеля в боксовете на обора, където се отглеждат конете на закрито. Дори уж „най-чистата“ слама ще съдържа повече гъбични спори от всяка друга алтернативна постеля като талаш, изрезки от хартия или синтетични постелки. При всички случаи дълбоката сламена постеля трябва да се избягва като причинител на значително плесенни отлагания, задържаща среда за амонячни газове при уриниране на конете, или пък ларви на гастро-чревни паразити.

Вашите коне заслужават най-доброто хранене с ТревоМат!

Вашите коне ще заобичат ТревоМат!

Вашите коне ще бъдат щастливи с ТревоМат!

 

 

Контакт & Връзка с нас

ТРЕВОМАТ БЪЛГАРИЯ ООД 

Офис:

София 1336, ж.к. Люлин 1, ул. 109, № 19

М: 0898 40 52 12

E: office@trevomat.bg

W: www.trevomat.bg