Trevomat Bulgaria

Trevomat Bulgaria Ltd. - Innovation in feeding

Хранене на животните

Зеленият сочен фураж, който се получава в резултат на няколкодневно покълване на семена от ечемик, се разглежда като един от най-хранителните зелени  фуражи, защото съдържа изобилие от хранителни вещества, които не се срещат в другите зелени фуражи. Ползите от изхранването на зелен покълнал ечемик са известни на хората от хилядолетия, но са добре документирани едва през последните 50 години.

Лабораторни изследания показват, че зеленият сочен фураж, произведен в резултат на кълненето на семена от житни и бобови растения дори на 6-я ден, е изключително богат на енергия и протеин, естествени антиоксиданти и ензими, достатъчни за задоволяването на всички функционални и продуктивни потребности на животните. 

При покълване на семената протича широк комплекс от качествени промени. ChavanandKadam (1989) показват, че поставянето на семена в условия за покълване води до увеличаване на активността на хидролитичните ензими, повишаване на общото съдържание на протеини, мазнини и захари, подобряване на структурата на аминокиселините, повишено съдържание на витамини от групата В, съчетано с намаление на антихранителните фактори, като ензимните инхибиторите фитаза и протеази.

Използването на зелен сочен фураж, в резултат на покълнали семена ечемик, има висок алкализиращ ефект, който помага за запазване на оптимално pH в търбуха на животните, което е гаранция за правилно протичане на процесите на разграждането на хранителните вещества и за оптимизиране на тяхното усвояване. Този вид фураж със своя алкализиращ ефект се различава съществено от практиката на изхранване на големи количества смлени зърнени или комбинирани фуражи, която води при преживните животни до ацидоза. 

Таблица 1: Динамика в съдържанието на суров протеин и сурови влакнини, в резултат на 6-дневно покълване на семена ечемик

Време за покълване

Суров протеин
(% от Сухо Вещество)

Сурови влакнини
(% от Сухо Вещество)

Ечемик (зърно) 12.7 5.4
Ден 1 12.7 5.6
Ден 2 13.0 5.9
Ден 3 13.6 5.8
Ден 4 13.4 7.4
Ден 5 13.9 9.7
Ден 6 14.0 10.8

Източник: Cuddeford (1989), по данни получени от Peer и Leeson (1985)

Добре известно е, че в процеса на кълнене на ечемика се освобождават много витамини и минерали, които подобряват функционалната адаптивност на животните за висока продуктивност. Същевременно кълновете представляват изключителен източник на естествени храносмилателни ензими. Ензимите действат като биологични катализатори за пълното смилане на протеините, въглехидратите и мазнините. Физиологичните функции на витамините и минералите също са зависими от благоприятната ензимна активност.  Учените по хранене на селскостопанските животни докладват, че кълновете на житните семена повишават стойностите на витамините и по-специално на витамините от групата В, но също така на алфа-токоферолите (витамин Е), и бета-каротините (витамин А). Също както ензимите, витамините като биологично активни вещества-катализатори - действат в подкрепа на разграждането и метаболизма на хранителните вещества от дажбата на животните и освобождават енергия. Те също допринасят и за възстановяване на клетките. Обаче, витамините са много нетрайни, и по принцип, колкото е по-свеж фуражът, толкото е по-високо тяхното съдържание. След няколко дни на покълване, съдържанието на витамини може да нарасне значително, до повече от 20 пъти.

Таблица 2: Промяната във витаминното съдържание в резултат на 6-дневно покълване на ечемик, mg/kgDM)

Витамини

Ечемик, зърно

Зелен покълнал ечемик

Витамин Е 7.4 62.4
Витамин А 4.1 42.7
Биотин (Витамин В7) 0.16 1.15
Фолиева киселина (Витамин В9) 0.12 1.05

Източник: Cuddeford (1989)

Доказано от проучвания в САЩ е, че млякото и месото, добито от животни, изхранвани целогодишно със зелени и сочни фуражи е много по-богато на мастни киселини CLA (Conijugated Linoleic Acid) или Свързана Линолова Киселина, в сравнение с мляко и месо от животни, изхранвани с традиционни хранителни схеми, базирани на силажно хранене и високи нива на концентратно хранене. Обикновенно се смята, че съдържанието на CLA е увеличено до 4 - 5 пъти в сравнение с традиционните системи на отглеждане. Ето защо се препоръчва пашуване на животните за мляко, като при биологично отглежданите животни това е задължително. За съжаление, продължително пашуване на животните в България е невъзможно поради редица природно-климатични особености. В най-добрият случай, това е възможно не повече от 3 - 4 месеца, обикновенно през месеците април, май, юни.

Какво представлява CLA?

CLA е транс мазнина, от групата на Омега-6 наситените мастни киселини. CLA подобрява загуба на тегло чрез насърчаване процесите на апоптоза в мастните клетки. Още един начин по който действа Линолова Киселина е чрез подтискане на активността на ензима липаза липопротеин (LPL). Този ензим пренася мазнините от кръвта в мастните клетки. В резултат на намалената активност на ензима, транспорта на мазнини в мастните клетки е блокиран. Едновременно с това CLA стимулира разграждането на телесни мазнини (липолиза). Ако съчетаете CLA с хранителен режим и физическа активност, ефекта от прием на CLA Линолова Киселина е поразителен. Conjugated Linoleic Acid също  има и противовъзпалително свойство и антиканцерогенно действие. За CLA е доказано, че има няколко различни механизма на действие против затлъстяване.

 • Чрез намаляване на ензимите които са отговорни за увеличаване на размера на мастните клетки, намалява телесните мазнини особено в коремната област и паласките.
 • Засилва метаболизма и по този начин намалява чувството за глад.
 • Подобрява профила на липидите в кръвния серум, намалява високите нива на глюкоза в кръвта, намалява инсулиновата чуствителност и понижава нивата на лошия холестерол.
 • Стимулира имунитета.
 • Намалява развитието на атеросклероза и подобрява дейността на сърдечно-съдовата система.
 • Намалява риска от някои видове рак.
 • Запазва мускулната маса по време на диети, което е особено ценно за практикуващите  фитнес, премахва мазнини и предотвратява повторното им натрупване.
 • Намалява алергични реакции, предизвикани от храни. 

С използването  на сочни зелени фуражи, произведени от системите TrevoMat, животновъдите могат успешно да заменят или ограничат следните фуражи:

 • Скъпите комбинирани фуражи;
 • Люцерновото сено;
 • Скъпите добавки на витамини и минерали;
 • Бирената каша;
 • Царевичния силаж.

Необходимото дневно количество от фуража TrevoMat, който трябва да задоволи всички норми за поддържане и продуктивност на животните, представлява около 2,5% - 3,0% от живата им маса. Това зависи от вида на животните, от функционалното състояние в което се намират в момента и от равнището на продуктивност, което искаме да получим.

Например, за осигуряване на средна дневна млечност при крави в средата на лактацията (около 20 – 25 л/дневно), ще бъде необходимо около 16 – 20 кг фураж TrevoMat. Докато за осигуряване на добра млечна продуктивност при овцете или козите, ще бъде необходимо около 2 – 3 кг. фураж от системата TrevoMat. Разбира се, при условие, че се осигурява необходимото количество сухо вещество в дажбата чрез предоставяне на сено или слама, и съответно количество комбиниран фураж.

Таблица 3: Сравнителна характеристика на основните фуражи за преживни животни в т.ч.TrevoMat:

Показатели

Комбиниран фураж

Люцерново сено

Царевичен силаж

TrevoMat

Обменна енергия, МЕ / кг. 12,50 9,4 7,5 12
Суров протеин, % 18 - 21 20,9 9,7 18 - 22
Смилаем протеин, % 15 - 17 14,7 3,0 - 3,8 17 - 21,3
Целулоза,% 15,00 31,0 6,6 2,0
Лигнин,% 0,35 1,0 6,7 1,04
Смилаемост, % 80 80 45 - 55 97 - 98
Сухо вещество, % 86 86 23,0 - 25,5 18 - 20
Цена, лв./кг. 0,50 лв. 0,30 лв. 0,10 лв. 0,08 лв.
Съпоставима Хранителна Стойност
Relative Feed Value (RFV)
  100 110 200

РАЗБИРАЕМО ЗА ХРАНИТЕЛНАТА СТОЙНОСТ НА ФУРАЖИТЕ

През последните години се налага разбирането, че е необходима обективна оценка на хранителната стойност на различни видове груби и сочни фуражи. Индекс, която да позволява по обективен начин да се оцени факта, с колко един фураж е по-добър от друг, с колко повече е по-смилаем от друг и на тази основа с какво повече допринася за усвояемостта на хранителните вещества от организма на животните. Оценката на хранителната стойност на фуражите е необходимо да послужи при създаване на обективна цена на фуражите, които се търгуват на пазара.

С разработването на приложна методика за създаване на индекс или оценка на хранителната стойност на фуражите се заема екип от учени от Университета в Уисконзин, (University of Wisconsin), САЩ. Като фураж, който има значителна хранителна стойност за животните, и който има значителен дял в търговията на зелени фуражи между фермерите в САЩ, и при който настъпват спорове за качеството, е определена ЛЮЦЕРНАТА, или люцерновото сено. Добре известно е, че качеството на люцерновото сено се влияе в значителна степен от различни фактори – от сорта, от начина на прибиране, фазата на прибиране и начина на съхранение. С нарастването на зрелостта, или различните фази на цъфтеж на люцерната, които варират от “преди цъфтеж” – “начало на цъфтеж” – “пълен цъфтеж”,  структуроопределящи въглехидрати, измерени чрез фракциите на Киселинно Детергентните Влакнини, КДВ, (Acid Detergent Fiber, ADF) и Неутрално Детергентни Влакнини, НДВ, (Neutral Detergent Fiber, NDF) нарастват значително. Тези фракции от влакнини представляват в най-голяма степен несмилаемите части на растенията. Като резултат, смилаемостта и освободената енергия в резултат на ферментационните процеси в търбуха на животните намаляват с увеличението на зрелостта на растенията или фазата на прибиране. Ето защо се препоръчва прибиране на люцерната във фазите “преди цефтеж” и/или “начало на цъфтеж”.

Учените от Университета в Уисконзин успешно разработват приложна методика за определяне на Индекс за Съпоставима Хранителна Стойност (Relative Feed Value) на фуражи, която се основава на лабораторните измервания единствено на два показателя – Неутрално Детергентни Влакнини, (NDF) и Киселинно Детергентни Влакнини, (ADF).

Таблица 4: Индекс за Съпоставима Хранителна Стойност (Relative Feed Value) на фуражи, изледвани в лаборатории по света и България

Видове фуражи

Света

България

Люцерна 100 -
Царевичен силаж 115 - 133 110
Сорго силаж 114 -
Фураж TrevoMat (ечемик) 272 - 309 282
Фураж TrevoMat (пшеница) 192 255
Фураж TrevoMat (ечемик + лупина + царевица) 325 -

Таблица 5: Химичен състав и изчислена хранителна стойност на фураж TrevoMat

Показатели

Мярка

TrevoMat

Сухо вещество / Dry matter % 20,00
Протеин / Protein % 23,3
Киселинно детергентни влакнини/ Acid Detergent Fiber (ADF) % 16,90
Неутрално детергентни влакнини/ Neutral Detergent Fiber (NDF) % 35,20
Смилаем протеин / Digestible Protein % 16,3
Смилаемо сухо вещество / Digestible Dry Matter % 77,4
Общо смилаеми вещества / Total Digestible Nutrient (TDN) % 76,0
Сухо Вещество Прием, % от живо тегло DM Intake, % of Body Weight   3,4
Нето Енергия за лактация / Net Energy Lactation (NEl) MJ/kg 7,3
Нето Енергия за прираст / Net Energy Gain (NEg) MJ/kg 5,0
Нето Енергия за поддържане / Net Energy Maintenance (NEm) MJ/kg 8,0
Обменна енергия / Metabolizable Energy (ME) MJ/kg 11,4
Съпоставима Хранителна Стойност / Relative Feed Value (RFV)   200
Бор / Boron Mg/kg 22
Калций / Calcium, Ca % 0,15
Мед / Copper, Cu Mg/kg 11
Желязо / Iron, Fe Mg/kg 160
Калий / Potassium, K % 0,70
Магнезий / Magnesium, Mg % 0,24
Манган / Manganese, Mn Mg/kg 37
Натрий / Sodium, Na % 0,10
Фосфор / Phosphorus, P % 0,46
Сяра / Sulphur, S % 0,28
Цинк / Zink, Zn Mg/kg 40
Селен / Selenium, Se Mg/kg -
Хлор, Cl g 479
Nitrogen, N % 3,7
Vitamin A IU/100g 19,7
Vitamin BI (Thiamin) mg/100g 0,8
Vitamin B2 (Riboflavin) mg/100g 1,79
Vitamin B6 mg/100g 1,27
Vitamin B12 mg/100g 0,77
Folic Acid mg/100g 106
Niacin mg/100g 8,59
Pantothenic Acid mg/100g 2,2
Vitamin C mg/100g 27,8
Vitamin E IU/100g 10,1

Контакт & Връзка с нас

ТРЕВОМАТ БЪЛГАРИЯ ООД 

Офис:

София 1336, ж.к. Люлин 1, ул. 109, № 19

М: 0898 40 52 12

E: office@trevomat.bg

W: www.trevomat.bg